مقالات بلاگ

ماساژ بارداری | نکات مهم ماساژ در دوران بارداری

ماساژ بارداری چیست؟

یکی از انواع ماساژ ، ماساژ در دوران بارداری است. انجام ماساژ در این دوران حیاتی می‌تواند اثرات مثبتی بر روی سلامت مادر و جنین داشته باشد. انجام ماساژ مخصوص دوران بارداری می‌تواند برای کاهش دردهای کمر و پشت خانم‌ها موثر باشد. همچنین ماساژ در این دوران می‌تواند آرامش را برای مادران باردار به ارمغان بیاورد. اگر شما هم علاقه دارید تا با ماساژ در طول بارداری آشنا شوید، خواندن این مقاله به شما کمک می‌کند تا اطلاعات خوبی در این زمینه کسب کنید. در ادامه همراه ما باشید.

ماساژ بارداری چیست؟

ماساژ بارداری یا پرینتال به نوعی از ماساژ گفته می‌شود که تنها برای خانم‌های باردار و در طول دوران بارداری انجام می‌گیرد. انجام این ماساژ در طول دوران بارداری باعث می‌شود که مادر هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روحی به یک وضعیت قابل قبول برسد. در واقع ماساژ در طول دوران بارداری به مادر باردار کمک می‌کند تا راحت‌تر با مشکلات بارداری کنار بیاید.

ماساژ پرینتال بر خلاف سایر ماساژهای درمانی از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است. چرا که هرگونه  اشتباه در این زمینه باعث می‌شود تا مادر باردار در وضعیت جسمی نامناسبی قرار بگیرد؛ بنابراین نیاز است تا فرد به صورت حرفه‌ای ماساژ بارداری را آموزش دیده باشد و با همه‌ی نکات دوران بارداری آشنایی داشته باشد. این ویژگی باعث می‌شود تا مادر باردار بتواند یک ماساژ ایمن و بدون خطر را در دوران بارداری خود تجربه کند.

آیا ماساژ در بارداری خطر دارد؟

آیا ماساژ در بارداری خطر دارد؟

ماساژ در طول دوران بارداری خطر ندارد و زنان باردار می‌توانند با رعایت برخی نکات، از مزایای ماساژ در این دوران بهره‌مند شوند. از آنجایی که اغلب زنان باردار در دوران بارداری خود نیاز به آرامش بیشتری دارند، بنابراین ماساژ می‌تواند یک گزینه‌ی پیشنهادی مناسب برای کاهش تنش‌ها و استرس‌های دوران بارداری باشد. اگر شما هم قصد دریافت ماساژ در طول دوران بارداری دارید، بهتر است ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. در صورت تایید پزشک خود می‌توانید تحت نظر یک درمانگر حرفه‌ای، ماساژ دریافت کنید.

علاوه بر این، ماساژهای دوران بارداری باید سبک باشند. همچنین بهتر است که تمرکز اصلی این ماساژ بر روی عضلات و مفاصل مادر باردار باشد. فشار بیش از حد به بدن می‌تواند باعث درد و تورم در بدن مادر باردار شود. برای کاهش فشارهای احتمالی در طول ماساژ، پوشیدن لباس‌های گشاد را پیشنهاد می‌کنیم.

ماساژ بارداری برای کسانی که دو قلو باردار هستند و یا مسمومیت بارداری دارند، اصلا توصیه نمی‌شود. همچنین در صورت وجود کمردرد و گردن درد بهتر است فشار حاصل از تکنیک‌های بارداری زیاد نباشد. چرا که ماهیچه‌های مادر باردار در این دوران از حساسیت بالایی برخوردار هستند و هرگونه فشار زیاد می‌تواند برای بدن او مضر باشد.

ماساژ در ماه آخر بارداری

ماساژ ملایم در ماه آخر بارداری می‌تواند بسیار مفید باشد. ماساژ در ماه آخر می‌تواند ماهیچه‌های واژن و مقعد را برای زایمان راحت‌تر آماده کند. علاوه بر این، ماساژ کمک می‌کند تا پارگی در حین زایمان به حداقل برسد؛ بنابراین اگر شما هم در ماه آخر بارداری هستید و می‌خواهید به صورت طبیعی زایمان کنید، پیشنهاد می‌کنیم که از ماساژ در ماه آخر بارداری غافل نشوید. ماساژ در این دوران کمک می‌کند تا پارگی واژن کاهش پیدا کند.

تاثیر ماساژ در بارداری

تاثیر ماساژ در بارداری

ماساژ در بارداری می‌تواند تاثیرات مثبتی بر روی خانم باردار داشته باشد. از جمله فواید ماساژ در طول دوران بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

تسکین درد

با بزرگ‌تر شدن شکم، فشار زیادی به کمر مادر باردار وارد می‌شود. این وضعیت خود می‌تواند باعث کمردرد، گردن درد، شانه درد و گرفتگی عصب سیاتیک شود. در چنین شرایطی برای کاهش فشار و تسکین دردهای دوران بارداری پیشنهاد می‌کنیم که از مزایای ماساژ در طول دوران بارداری بهره‌مند شوید. همچنین کسانی که دچار سردرد می‌شوند، می‌توانند با ماساژ در این دوران، درد خود را تسکین ببخشند.

کاهش تورم

اندام‌های اغلب خانم‌ها در دوران بارداری دچار تورم می‌شوند. دلیل این موضوع کاهش گردش خون و افزایش فشار به رگ‌های خونی است. این شرایط باعث می‌شود تا مایعات در بدن تجمع یافته و اندام‌ها دچار تورم شوند؛ بنابراین ورم پاها به خصوص مچ پاها در این دوران دور از انتظار نیست. ماساژ در دوران بارداری کمک می‌کند تا میزان تجمع مایعات در اندام‌ها کاهش پیدا کند. این ویژگی باعث می‌شود تا ورم اندام‌ها به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش پیدا کند.

بهبود کیفیت خواب شبانه

اکثر خانم‌های باردار از بی‌خوابی‌های شبانه خود شکایت دارند. استرس و اضطراب حاملگی در کنار تغییر شکل ظاهری بدن از جمله دلایلی هستند که باعث می‌شوند خوابیدن در دوران بارداری دچار اختلال شود. ماساژ در این دوران همانند سایر راهکارها مانند پیاده‌روی می‌تواند کیفیت خواب شبانه را بهبود ببخشد و بی‌خوابی‌های شبانه را از بین ببرد.

آرامش و کاهش استرس

انجام هر نوع ماساژ باعث آرامش ذهنی می‌شود. از آنجایی که در دوران بارداری، هورمون‌های مادر باردار دچار تغییر می‌شوند، در نتیجه ماساژ در این دوران می‌تواند با کاهش سطح هورمون استرس، میزان اضطراب مادر باردار را کاهش دهد. از طرفی دیگر ماساژ در طول دوران بارداری می‌تواند با افزایش سطح هورمون شادی، باعث تنظیم خلق و خوی مادر شود.

تقویت سیستم ایمنی بدن مادر باردار

ماساژ در بارداری می‌تواند با تغییر در سطح هورمون‌ها، به تقویت سیستم ایمنی بدن مادر باردار کمک کند. همچنین ماساژ با تقویت سیستم ایمنی بدن، عوارض بارداری را کاهش داده و جلوی زایمان زودرس را می‌گیرد.

بهترین روغن برای ماساژ بارداری

بهترین روغن برای ماساژ بارداری

استفاده از انواع روغن ماساژ در طول دوران بارداری باید زیر نظر پزشک باشد. چرا که جذب برخی از روغن‌ها از طریق پوست می‌تواند خطراتی را برای جنین به دنبال داشته باشد. بنابراین قبل از استفاده از روغن‌های مخصوص ماساژ بهتر است از بی‌خطر بودن آن در دوران بارداری مطلع شوید. از جمله بهترین روغن‌ها برای ماساژ  در این دوران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • روغن زیتون: روغن زیتون جزو یکی از بهترین روغن‌های گیاهی برای ماساژ در طول دوران بارداری است. این روغن به دلیل دارا بودن مواد مغذی می‌تواند نیازهای پوستی را در این دوران به خوبی برآورده کند. همچنین روغن زیتون با خاصیت آبرسانی خود، می‌تواند جلوی ترک‌خوردگی شکم را بگیرد. از طرفی دیگر اندام‌های مادر باردار اغلب در دوران بارداری دچار تورم می‌شوند. ماساژ بارداری با روغن زیتون از تجمع مایعات در اندام‌ها جلوگیری کرده و تورم مفاصل را کاهش می‌دهد.
  • روغن نارگیل: روغن نارگیل با خواص شگفت‌انگیز خود می‌تواند بهترین روغن برای سلامت مادر و جنین در دوران بارداری باشد؛ بنابراین با ماساژ شکم و کمر با روغن نارگیل متوجه تاثیرات مثبت آن بر وضعیت جسمی خود در دوران بارداری خواهید شد. این روغن با تامین رطوبت مورد نیاز پوست، هرگونه خشکی پوست را از بین برده و جلوی ترک‌های پوستی را می‌گیرد.
  • روغن بادام شیرین: برای جلوگیری از ترک‌های پوستی به خصوص در ماه‌های آخر بارداری، پیشنهاد می‌کنیم که ماساژ بدن با روغن بادام شیرین را به صورت روتین انجام دهید. این روغن خاصیت تسکین‌دهندگی دارد و می‌تواند کشیدگی پوست را از بین ببرد. همچنین با افزایش خاصیت کشسانی پوست، از بروز چروک‌های بعد از زایمان جلوگیری می‌کند.
  • روغن اسطخدوس : روغن اسطخدوس یکی از بهترین روغن‌هایی است که می توانید برای ماساژ دوران بارداری استفاده کنید. در مقایسه با روغن های دیگر، اسطوخودوس اضطراب را کاهش می دهد، آرامش بخش است و در تسکین درد بسیار عالی است. این روغن که به عنوان یک روغن متعادل کننده و همه کاره شناخته می شود، یکی از روغن های ماساژ است که ارزش امتحان کردن در دوران بارداری را دارد.
  • روغن زنجبیل : زنجبیل روغن ماساژ گرم و تند است. به عنوان یک مسکن و یک ضد التهاب طبیعی به خوبی عمل می کند. می توانید از آن برای تسکین درد و درد در دوران بارداری استفاده کنید. هنگامی که به خوبی استفاده شود، متوجه خواهید شد که یکی از موثرترین روغن‌های ماساژ دوران بارداری است.
  • روغن آفتابگردان : برخلاف روغن‌های دیگر، روغن آفتابگردان سبک، غیر چرب و سرشار از اسید لینولئیک و اسید استئاریک است که از مهم ترین اجزای پوست سالم هستند. از آنجایی که به سرعت جذب پوست می شود، شاید روغن مناسبی برای ماساژ قبل از تولد باشد. این روغن دارای فواید مختلف و خواص تقویت کننده سلامتی است و همچنان به عنوان یکی از بهترین روغن ها برای ماساژ دوران بارداری استفاده می شود.
  • روغن دانه انگور : اگر به دنبال بهترین روغن برای ماساژ دوران بارداری هستید، روغن هسته انگور می تواند انتخاب مناسبی باشد. این روغن نه تنها صاف و ابریشمی است، بلکه بوی کمی دارد. تحقیقات بیشتر همچنین نشان داده است که می‌تواند پوست را نرم‌تر کند، بنابراین از ایجاد علائم کشیدگی نیز جلوگیری می‌کند. همچنین می تواند ویتامین E و C را در پوست شما تقویت کند تا کارآمدتر شود!

ماساژ بارداری چگونه انجام می شود؟

ماساژ بارداری چگونه انجام می شود؟

اگرچه ماساژ در طول دوران بارداری بلامانع است، اما بهتر است از انجام هر نوع ماساژ جدا خودداری کنید. فقط برخی از تکنیک‌های ماساژ در این دوران برای مادران باردار ایمن بوده و خطری سلامت آنها را تهدید نمی‌کند. از جمله انواع ماساژ در دوران بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ماساژ شیاتسو

در ماساژ شیاتسو درمانگر با انگشت بر روی قسمت‌های مختلفی از بدن فشار وارد می‌کند. برای راحتی هرچه بیشتر مادر باردار بهتر است که این ماساژ بر روی تخت ماساژ و یا تشک طبی انجام بگیرد. همچنین می‌توان از کوسن و یا بالشت‌های مخصوص برای انجام این ماساژ استفاده کرد.

ماساژ بافت عمیق

برای شل کردن بافت‌های سرسخت بدن، انجام این ماساژ بسیار مناسب است. برای اجرای بهتر تکنیک‌های ماساژ بافت عمیق بهتر است از روغن‌های مخصوص استفاده شود. در این روش ماساژ دهنده ضرباتی را به بافت بدن وارد می‌کند. اجرای این ماساژ می‌تواند تاثیر شگفت‌انگیزی بر روی دردهای دوران بارداری بگذارد.

از آنجایی که در دوران بارداری میزان حجم خون بدن افزایش می‌یابد، بنابراین بهتر است برای جلوگیری از لخته شدن خون، از اجرای تکنیک‌های این ماساژ بر روی پا جدا خودداری کنید.

ماساژ سوئدی

در ماساژ سوئدی از فشارهای ملایم دست برای افزایش میزان گردش خون در بدن استفاده می‌شود. همچنین این نوع ماساژ بارداری می‌تواند استرس و اضطراب دوران حاملگی را کاهش دهد. پیشنهاد می‌کنیم که برای اجرای بهتر تکنیک‌های این ماساژ از روغن‌‌های مخصوص ماساژ استفاده کنید. اگر شما هم به دنبال یک ماساژ امن در دوران بارداری هستید، ماساژ سوئدی می‌تواند بهترین گزینه برای شما باشد.

ماساژ کمر در بارداری

برای ماساژ کمر در بارداری ابتدا بهتر است دستان خود را به روغن مخصوص ماساژ آغشته کنید. سپس از مادر باردار بخواهید که بنشیند و یا به پهلوی خود دراز بکشد. سپس به آرامی دستان خود را از پهلوها به سمت بالا و پایین حرکت دهید. تمرکز اصلی شما در این ماساژ باید عضلات دو طرف ستون فقرات باشد. در ادامه می‌توانید ماهیچه‌های این قسمت را از بالا به پایین مالش دهید.

ماساژ شکم در بارداری

ماساژ شکم در دوران بارداری

ماساژ شکم در دوران بارداری چندان توصیه نمی‌شود. اما شما می‌توانید برای جلوگیری از ترک‌های پوستی، شکم را با روغن‌های مخصوص ماساژ که حاوی ویتامین E هستند، ماساژ دهید. ماساژ آرام این ناحیه در بارداری کمک می‌کند تا دردهای شکمی تسکین پیدا کنند.

ماساژ پا در بارداری

ماساژ در بارداری باید بسیار آهسته انجام بگیرد. ابتدا دستان خود را به روغن‌ مخصوص ماساژ آغشته کنید. سپس از مچ پا تا انگشتان پا مادر باردار را به صورت دایره‌ای ماساژ دهید. سپس کف پای او را با انگشت شست دست خود به صورت دایره‌ای ماساژ دهید. این کار را می‌توانید برای پاشنه پای او تکرار کنید. همچنین می‌توانید به آرامی انگشتان پای او را بکشید و یا با انگشت اشاره و یا شست، انگشتان او را ماساژ دهید. البته توجه به این نکته ضروری است که از وارد آوردن فشار بیش از اندازه به ناحیه بین مچ پا و پاشنه پا جدا خودداری کنید.

فواید ماساژ پرینه در بارداری

ماساژ پرینه برای آماده‌سازی مادر باردار برای زایمان طبیعی یک راهکار بسیار عالی است. بافت‌های پرینه به ناحیه بین مقعد و واژن گفته می‌شوند. ماساژ این ناحیه قبل از تولد نوزاد کمک می‌کند تا در حین زایمان، این ناحیه دچار پارگی نشود. از جمله مزایای ماساژ پرینه به عنوان ماساژ بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش آسیب‌های وارده به لگن و ماهیچه‌های مربوط به اندام‌های تناسلی
  • جلوگیری از اپی زیاتومی و پارگی پرینه
  • جلوگیری از زخم در قسمت پرینه
  • جلوگیری از بی‌اختیاری ادرار یا مدفوع بعد از زایمان طبیعی
  • کمک به کاهش درد پرینه بعد از زایمان طبیعی
  • کمک به افزایش آرامش در حین زایمان طبیعی
  • کاهش درد زایمان و کمک به زایمان طبیعی راحت‌تر
  • کمک به سریع‌تر بیرون آمدن نوزاد

نکات مهم در ماساژ بارداری

نکات مهم در ماساژ بارداری

از جمله نکات مهم هنگام ماساژ خانم‌های باردار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ماسور باید اطلاعات کافی در رابطه با ماساژ در این دوران داشته باشد. چرا که آشنایی با تغییرات به وجود آمده در ظاهر خانم‌ها در این دوران، تاثیر بسیار زیادی در نحوه انجام ماساژ دارد.
  • در دوران بارداری باید فشارهای ملایمی به قسمت‌های خاصی از بدن وارد شود. فشار بیش از اندازه می‌تواند باعث آسیب رسیدن جنین شود.
  • ماساژ در دوران بارداری حساسیت‌های بسیار زیادی دارد. موقعیت قرارگیری ماسور بسیار مهم است. چرا که اگر نحوه قرارگیری فرد درست نباشد، می‌تواند به جنین آسیب وارد شود.
  • بهتر است قبل و بعد از ماساژ حتما مادر باردار به مقدار کافی آب بنوشد.
  • پوشیدن لباس‌های نخی و گشاد در حین ماساژ بسیار ضروری است.
  • در حین ماساژ از شکم خود با حوله یا بالشت محافظت کنید.
  • بهتر است برای دریافت ماساژ از تخت‌های مخصوص استفاده کنید تا فشار وارده به شکم به حداقل برسد. در صورتی که تخت ماساژ ندارید، بهتر است به پهلو دراز بکشید.

مواد منع ماساژ بارداری

اگرچه ماساژ در طول دوران بارداری مزایای بسیار زیادی دارد، اما اگر یکی از شرایط زیر را دارید، بهتر است از انجام ماساژ جدا خودداری کنید:

  • قبل از انجام ماساژ مشورت با پزشک متخصص بسیار ضروری است. در صورت منع پزشک بهتر است از انجام ماساژ بارداری خودداری کنید.
  • دریافت ماساژ در سه ماه اول بارداری بسیار خطرناک است و احتمال سقط جنین را بالا می‌برد.
  • در صورتی که مادر باردار فشار خون بارداری دارد، بهتر است از انجام ماساژ در این دوران خودداری شود.
  • در صورتی که خانم باردار بعد از انجام ماساژ احساس سردرد و یا سرگیجه داشت، بهتر است از انجام دوباره آن خودداری شود.

هرآنچه که باید درباره ماساژ بارداری بدانید

سخن پایانی

ما در این مطلب در رابطه با ماساژ در بارداری صحبت کردیم. انجام ماساژ در این دوران اجباری نبوده و فقط برای بهتر کردن شرایط جسمی و روحی مادر باردار است؛ بنابراین اگر مادر شرایط مناسبی برای دریافت ماساژ را ندارد، بهتر است از انجام آن خودداری کند. اگر شما هم علاقه‌مند به یادگیری ماساژ بارداری هستید، می‌توانید با شرکت در دوره ماساژ آموزشگاه چیستا و دریافت مدرک معتبر آن در این حوزه فعالیت کنید. آموزشگاه چیستا به عنوان یکی از بهترین آموزشگاه‌های کشور در زمینه آموزش ماساژ به شمار می‌آید.

برای اطلاع از دوره‌ها و آشنایی با سرفصل دوره‌های ماساژ بارداری می‌توانید با پشتیبانی این مرکز در تماس باشید و از راهنمایی‌های آنها استفاده کنید.

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *